Najtežje je na začetku, potem pa je vedno lažje

Nekaj namigov za pogum in prepričanje, da je treba vztrajati tudi takrat, ko imamo na razpolago lažjo pot, Da vam bo tekaška vadba postala zabavna in prijetna in da bo prinesla še več veselja in radosti v vaša srca in srca vaših bližnjih. Veselje, sprostitev in občutek, da ste s tekom ali s katerokoli telesno aktivnostjo naredili nekaj dobrega zase, bi lahko bil naš skupni in vaš najpomembnejši dolgoročni cilj.

Prvi in vaš najpomembnejši cilj naj bo redna vadba.

Z vidika doživljanja užitka ob športni aktivnosti in vzdrževanja zdravja je smiselna le redna telesna aktivnost. To pa dosežemo, ko tek postane naša podzavestna navada. Ali povedano drugače, ko tek in telesna aktivnost postaneta sestavni del in način našega življenja.

Opredelite čas

(vsaj dan, najbolje pa tudi del dneva) za športno udejstvovanje. Koristno bo, da za najmanj tri mesece vnaprej opredelite dan oziroma kar uro, kdaj boste tekli oz. si vzeli čas za vadbo. Tako opravičila ne bodo dovoljena. Vedno se namreč pojavijo številni razlogi, da preskočite vadbo, ker naj bi vmes prišle druge stvari. A to se ne sme zgoditi! Najpomembnejši ste vi, s tem pa tudi vaša vadba.

Ne izpuščajte vadbe zaradi vremena!

Biti moker zaradi znoja ali zaradi znoja in dežja hkrati ni bistvene razlike. V vsakem primeru teku sledi užitek pod toplo prho. Presenečeni in navdušeni boste nad mirom in pomirjajočim gozdom v dežju. Navdajal vas bo občutek trdnosti, ker se niste ustrašili slabega vremena. Občutek zadovoljstva in zmage nad samim seboj bo v tem primeru še toliko slajši.

Človek potrebuje družbo tudi pri teku

Poiščite si družbo – v dvoje ali v skupini je trening veliko lažji in zanimivejši.

Poiščite še dodatne vzpodbude za redno vadbo

Tako kot mlado posajeno drevo potrebuje oporo, tudi tekaški začetnik potrebuje zunanje in notranje vzpodbude. Vsak človek, še zlasti ob začetnem spopadanju z novim, potrebuje pohvale. Za opravljeno vadbo si najprej čestitajte sami! Gotovo bodo tudi drugi (sodelavci in domači) opazili vaša prizadevanja in vas pohvalili.

Koristno se je naučiti in uporabljati načine samospodbujanja

Negujte misli, ki vzpodbujajo, in potlačite tiste, ki odvračajo. Vzpodbude, kot so ‘Dobro mi gre!’; ‘Sem že na polovici poti.’ in ‘Kako prija tek v gozdu!’, so veliko koristnejše kot pesimizem, razmišljanja o utrujenosti itd. Ne skrivajte navdušenja nad športom in tekom. S prijatelji in sodelavci se pogovarjajte o svojih prvih korakih in dosežkih. Morda se vam kateri pridruži. V skupini enakih bo vadba prijetnejša, druženje po vadbi pa vsestransko koristno.

Pojdite v naravo!

Če ne tek, pa bo marsikoga pritegnil objem pomladnega zelenja oz. narava na splošno. Le kdo lahko ostane ravnodušen ob nežno zelenih barvah majske narave? Med hojo ali tekom po gozdni poti ali cvetočem parku se človek in narava zlijeta v eno. Notranje zadovoljstvo, duševna sprostitev, energijska vzhičenost … so božanski občutki, ki se v človeku sproščajo ob in po športnem potepanju v naravi. Zato pojdite v naravo, uspeh bo veliko bližje.

Koristno je tudi branje strokovnega čtiva

Vzemite v roko čtivo s tekaško vsebino, o zdravem načinu življenja in podobnem. Dobili boste potrditev, da je bila vaša tekaška odločitev pravilna, in nov zagon za redno vadbo. Z boljšim razumevanjem in z več znanja se bo vaše zanimanje za aktivnost še povečalo.

Leave A Comment