Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Forum > Objavljene vsebine
 
Poškodbe kolena pri tekačih
 
  Avtor
mag. Martin Mikek, dr. med.
  Vse objave uporabnika
  Število objavljenih člankov: 5
  Število objav na forumu: 5
  Možnosti
  Nazaj na Objavljene vsebine
  Najnovejše teme na forumu
  Neodogovorjene teme na forumu
  Pravila in navodila na forumu
 
   
Objave v izbrani forumski temi
 
lina, 16.6.2014 ob 13:18
Pozdravljeni.

Med tekom večkrat občutim bolečino na zunanji strani kolena,včasih je večja, potem izgine, ko pa neham teči pa čutim bolečino, posebej po stopnicah navzdol. Bolečina se ne pojavlja vedno. Pred nekaj tedni sem bila pri športnem maserju, pa je bilo nekaj časa vredu. Kaj pravite na opornico, kako je, če bi jo vedno med tekom uporabljala.

Hvala za odgovor.Karolina
http://www.fizio-trgovina.si/si/kategori....

spremenil: Matej Pogačar (19.6.2014 14:22:37)
 
Ožbej Mulec, 22.6.2014 ob 10:47
Lep pozdrav,

najprej bi vam svetoval obisk pri športnemu zdravniku, ki bi določil za kaj natančno gre. Po postavljeni diagnozi se lahko predpiše tudi ustrezno terapijo. Z raznim ekspiremintiranjem lahko stanje še poslabšamo, tako da je smotrno ugotoviti za kaj gre.

Iz opisa, ki ste ga dali glede bolečine, bi lahko sklepal da gre za vnetje iliotibialnega trakta (tipična tekaška poškodba), vendar to je samo moje ugibanje in ne moram zagotovo trditi. Ali se bolečina pojavi, kadar delate daljše teke? Ali preden nastane bolečina čutite nelagoden/zategujoč občutek na zunanji strani stegna? Kako huda je bolečina?

Sam nisem zagovornik opornic (razen po poškodbah, ki zmanjšajo stabilnost kolena), saj opornica delno prevzame funkcijo mišic, ki stabilizirajo koleno. Tako mišice polenimo in je problem še večji.

boljši učinek boste dosegli s krepilnimi vajami za noge (če gre za poškodbo iliotibialnega trakta, pa tudi krepilne vaje za glutealne mišice - odmikalke nog) in ne pozabiti na razteg ;)

Lp
Ožbej Mulec
 
lina, 25.6.2014 ob 14:19
Hvala za vaš odgovor.
Bolečina se navadno pojavi po tam nekje sedmem kilometru (tečem 10 km.)
Sem pa ugotovila ,da če je veliko naklona na poteh,se bolečina prej pojavi.
Bolečina je vedno na zunanji stani kolena ,ki pa je pri zadnjem teku
bila že tudi na notranji strani kolena čez pogsčico.
Kje najdem športnega zdravnika,,bolnišnica ,privat.
Lp Karolina
 
Ožbej Mulec, 25.6.2014 ob 20:51
Predvsem tek po klancu navzdol bolj obremenjuje iliotibialni trakt, tako da je lahko to vzrok da vas po takem teku bolj boli koleno.

Lahko greste do osebnega zdravnika in ga prosite za napotnico k športnemu zdravniku (včasih je treba biti malo tečen - če se da naj vam na napotnico napiše, da gre za zvin, saj boste tako prej na vrsti). Če vam bodo diagnosticirali vnetje iliotibialnega trakta znate dobiti 2 tedna fizioterapije, ki pa najverjetneje ne bo rešila težave (ne še).

Če dobite omenjeno diagnozo se oglasite in vam bom pomagal z nasveti, saj sem imel sam iste težave in imam že nekaj izkušenj, kako se s tem soočiti ;)

Lp
Ožbej
 
lina, 4.7.2014 ob 23:14
Hvala za nasvet,grem naslednji teden do svoje zdravnice,potem pa se slišiva kako bo potekalo vse skupaj..Hvala vam ,da si vzamete čas za nasvete,se pa res toplo priporočam za vnaprej ,,,lep tekaški pozdrav iz koroške
 
mag. Martin Mikek, dr. med., 25.11.2016 ob 00:00
Zaradi dolgotrajnega ponavljajočega se obremenjevanja pri teku lahko v kolenu nastanejo preobremenitvene poškodbe. S kakšnimi ukrepi in vajami jih zdravimo in preprečujemo najpogostejše težave?
 
 
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
     
     
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju