Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Forum > Objavljene vsebine
 
Rekreativni tek in kvaliteta življenja
 
  Avtor
dr. Beno Arnejčič
  Vse objave uporabnika
  Število objavljenih člankov: 0
  Število objav na forumu: 1
  Možnosti
  Nazaj na Objavljene vsebine
  Najnovejše teme na forumu
  Neodogovorjene teme na forumu
  Pravila in navodila na forumu
 
   
Objave v izbrani forumski temi
 
doc. dr. Beno Arnejčič, 1.6.2013 ob 23:05
Tek krepi smisel življenja

Tek vsakemu od nas pomeni različno izkušnjo in vrednoto: nekaterim dobro družbo, zdravje in počutje, spet drugim preskušanje meje telesnih in psihičnih zmogljivosti. Nekateri bi bili radi hitrejši, drugi bi radi v teku zgolj uživali in se prijetno sprostili. Vsak pa ima v sebi željo po gibanju, kajti gibanje je življenje. Toda med nami obstajajo razlike v tem, kako v nas ponovno prebuditi spontanega bosonogega otroka, ki je nekoč tako sproščeno tekal po zaprašeni vaški cesti ali po labirintih mestne ulice.

Številni se sprašujemo, kako bi živeli bolj sproščeno, manj stresno in vse manj osamljeno življenje. In tako nas je vsako zgodnjo pomlad vse več tistih, ki smo se zbudili iz dolgega sna, iz mirovanja in se vrnili k najbolj naravnemu stanju človeškega bitja – gibanju.
Tek je v zadnjih nekaj letih v svetu in Sloveniji postal več kot le koristno 'trimčkanje', 'džogiranje' in sprostitev. Tek postaja množično gibanje za zdravo življenje.

Odziv telesa na prve, ponovno obujene tekaške korake je blagodejen. Telo se odzove s hvaležnostjo, ki jo začutimo v vsakem našem gibu. Ponovitev teka, drugič, tretjič, četrtič nas napolni z lahkoto koraka in diha. Zadihamo z bolj polnimi pljuči. Ko po mesecu dni tekanj stopimo na tehtnico, vidimo, da smo tudi lažji. To spoznanje ima na naše počutje močan motivacijski učinek. Na poseben način v sebi prebudimo pozitivnega narcisa. Postajamo si vse bolj všeč, ne samo pred ogledalom, temveč tudi v odnosih z drugimi.
Tek ponuja človeku nezaveden občutek naravnega gibanja, nas sproščeno odpre v odnosih do drugih in drugačnih. Na svojih tekaških popotovanjih se kot v oddaljenih sanjah spominjam otroštva, svežine jutranje rose na bosih podplatih in kot svila mehke pokošene trave in blagega zbadanja drobnih kamenčkov v podplate na rumeni prašni poljski gorišniški cesti. To je oddaljen, prijeten spomin na otroštvo, na sproščenost …

V zavet(r)ju drugih

Našo drugačno, bolj odločno naravo in samozavest opazijo naši bližnji, pa tudi naključni posamezniki, s katerimi pletemo vsakdanje odnose. Vsak v svoji tekaški vnemi srečuje sebi podobne ljudi. Z njimi izmenjuje svoja občutja, tekaška doživetja. Kmalu postanejo del naše tekaške skupine.
Tekanje v tekaški skupini okrepi pripadnost skupini in skupinsko privlačnost ali notranjo trdnost. Tekaški klub je skupina ljudi s podobnimi vrednotami. V skupini nam podobnih posameznikov krepimo stike, znanstva in družabne vezi. Zato nas samostojni tek, še bolj pa organizirani tek v zavetju tekaške skupine, okrepi v telesnem in duševnem zdravju.
Tek je pogovor s samim seboj in podoživljanje tekaških izkušenj. Tekanje v gozdu nas navda z občutki miline neokrnjene narave in pod krošnjami stoletnih dreves okrepi občutke varnosti. S tekom spet postanemo povezani z naravo.

Naravna zaveznika

Tek je primeren za vsakega zdravega človeka z zdravim srcem, koleni in zdravo hrbtenico. Hoja in tek sta najbolj naravni obliki človeškega gibanja.
Tek je v primerjavi s hojo bolj intenzivno gibanje, ki ugodno vpliva na nas srčni ritem. V aerobnem tekaškem ritmu naše srce bije v pasu med 137 in 160 udarci na minuto. Če želimo spodbuditi naš srčni ritem v to območje, je potrebna nekajurna hoja v hribe ali pa intenzivna večurna hoja po ravnini po možnostmi s palicami.
Tako tek kot tudi intenzivna hoja spodbujata tudi našo miselno dejavnost. Med hojo ali tekom so se mi porodile številne ideje, ki sem jih pozneje zapisal, v zadnjem času pa jih shranjujem na digitalni snemalnik kar med tekom. Gibanje ne poživi samo ritma srca, temveč poveča količino kisika v krvi. To nas naredi miselno in idejno sveže.

Varno na pot

Tek pa je lahko tudi tveganje za posameznika in njegovo zdravje. Tekmovalna jeza, kakor tudi zavist nam vzameta ustvarjalnost in življenjsko energijo. Prvo tveganje je nenadzorovana odvisnost – je zasvojenost. Če poskuša posameznik s psihičnimi težavami s tekom odplaviti svoje probleme, jih pogosto potisne še globlje v podzavest.
Tek je prav tako tveganje, če postane brezciljno tavanje - če se odpravim na maraton v slepem navdušenju, brez pravih izkušenj, z zvrhano mero evforije in s premalo pretečenimi kilometri ter brez ustrezne tekaško taktične in tekaško-tehnične pripravljenosti. Na berlinskem maratonu vsako leto tretjina od 40.000 tekačic in tekačev ne preteče ciljne ravnine.
Tek je svojevrstno tveganje, če ne tečemo v pravilnem tekaškem ritmu in koraku, če pretiravamo, ne sledimo izkušenim tekaškim zgledom in tekaškim voditeljem. S pomočjo trenerja se naučimo varno teči.
 
dr. Beno Arnejčič, 13.9.2013 ob 00:00
Tek vsakega od nas po svoje umirja in sprošča, zmanjšuje stres, dviga samodisciplino in krepi telo in tako dviguje kakovost našega življenja.
 
 
Za komentiranje morate biti prijavljeni.
     
     
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju