Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Trening > Tek v klanec
Tek v klanec
Za lahke noge pri teku po ravnini ali kaj mi je tega treba?
 
»Po ravnem mi gre že kar dobro, v klanec pa nikakor ne,« potarnajo številni manj izkušeni tekači. Za mnogo začetnikov so klanci strah in trepet.

Povsem razumljivo in logično, saj sta tek ali hoja napornejša navkreber kot po ravnem. Toda človek ima neskončno sposobnost prilagajanja. In če ob tem še vemo, kaj nam lahko prinaša vadba navkreber, bomo morda poskusili in spremenili svoje mnenje.

Zakaj je tek (živahna hoja) v klanec lahko koristen?

Poznamo več tehtnih razlogov, zakaj je vadba teka (hoje) v klanec lahko koristna:

a) Tek v klanec (za začetnike tudi živahna hoja navkreber) je najboljša oblika vadbe vzdržljivosti v moči prav tistih mišičnih skupin, ki so pri teku najbolj aktivne. Te so pri teku v klanec v primerjavi s tekom po ravnini veliko bolj aktivne. Ko opravite dober trening tekov v klanec, boste naslednji dan zelo dobro vedeli, katere so najpomembnejše tekalne mišice.

Poskušajmo razložiti:
Tek je gibanje, pri katerem se tekač najprej 'vleče' ali 'grabi' naprej z nogo, ki jo postavi na tla, nato pa se 'poriva' z odrivom – z iztegnitvijo te noge. Za dolgotrajen tek je faza 'vlečenja' oz. 'grabljenja' pomembnejša. Zato so pri takem teku poleg mišic meč najbolj obremenjene mišice, na katerih sedimo, in zadnje stegenske mišice. Torej mišice, ki iztegujejo nogo v kolčnem sklepu in nas s tem 'vlečejo' naprej. Prav s krči v zadnjem stegnu in mečih imajo številni tekači na maratonskih tekih največ težav. Danes ni dobrega tekača, ki v svoj vadbeni program ne bi vključil tudi vadbe teka v klanec. 
 
b) Tek v klanec je zahtevnejši tudi v energijskem smislu. Napor ob teku po valovitem terenu, tudi navkreber, razbija enoličnost: stabilizirane in osvojene ravni biokemijskih procesov v našem organizmu. Poruši občutek, da lahko tečemo le pri intenzivnosti, ki smo se je navadili. Sprememba v intenzivnosti vadbe je dobrodošla in nujna za korak naprej. 

c) Vadba s teki v klanec ima tudi pomemben psihološki učinek. Klanec, ki se vam zdi dolg in strm, bo po nekaj vadbenih enotah veliko nižji in krajši; manjših klancev sploh ne boste več opazili. Skratka, začutili boste novo kakovost – večjo moč v nogah, ki vam omogoča veliko lažje premagovanje klancev, ob tem pa bo tudi tek po ravnini postal hitrejši.
Za vsakogar, a postopno!

Vadba teka (živahne hoje) v klanec je primerna za vsakogar. Le oblika vadbe mora biti prilagojena stopnji treniranosti posameznika.Za začetnike sta daljša hoja v klanec in kasneje bolj živahen in prožen korak lahko zelo učinkovito vadbeno sredstvo. Hoja s palicami bo učinkovitost vadbe še povečala.

Manj izkušeni tekači bodo na začetku tekli 20, morda 50 m in naslednjih 100 m hodili itd., potem pa bodo počasi povečevali dolžino teka in hoje bo vse manj. Čedalje dlje in lažje bo šlo.
Naprednejši tekači lahko opravijo s klanci v okviru fartleka ali z daljšimi ponavljalnimi teki (od 500 m do 3 km) po valovitem terenu ali pa s ponavljanji krajših razdalj (100–300 m), pri čemer se po isti poti vračajo s počasnim tekom ali hojo, da se oddahnejo in spočijejo za naslednjo ponovitev.

Možnosti je veliko. Vedeti morate le to, da so to zahtevne obremenitve. Na tak trening (napor) se morate pripraviti tudi psihološko. To je trening, pri katerem se boste spraševali, kaj mi je tega treba. Toda na koncu bo trud bogato poplačan. Napredek bo zelo hiter in prav to bo najpomembnejša vzpodbuda, da tak trening naredite še kdaj.Objavljeno sreda, 12.10.2016
 
 
  Avtor
prof. dr. Branko Škof
  Nazaj na prvo stran
  Nazaj na kategorijo Trening
  Komentirajte članek (1)
  Objavite na Facebook
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju