Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Motivacija > Trener kot motivator in tekaški vodja
Trener kot motivator in tekaški vodja
Trener je naš vodja, ki nas spodbuja in varno pripelje do uresničitve lastne tekaške želje.
 
Predvsem odrasli pa tudi otroci se moramo naučiti pravilno teči. To pomeni uravnovesiti več elementov tekaške pripravljenosti, fizično, taktično, tehnično in psihološko. Ko smo dovolj pripravljeni, da uresničimo svojo tekaško željo, nam trener na treningih pove, kako preiti od hoje v tek, kako in kdaj pospešiti, kako in kdaj vaditi izboljšanje tekaške tehnike od poskokov, hopsanja, zametavanja do skipinga (visokega in nizkega). Vse te tehnike izboljšajo tekaški korak. 

Izjemno pomembno je, da se takoj na začetku naučimo pravilno razgibati telo in po končani vadbi pravilno raztegniti vse ključne tekaške skupine mišic. Pravilen položaj telesa tekaški trener popravlja takoj in med tekom, ko nas opazuje, se pravi, da ne vlečemo nog za sabo, temveč jih dvigujemo sproščeno in ravno dovolj visoko, da ne rotiramo ramen ali rok ne suvamo pretirano naprej.
Odličen trener okrepi našo tekaško voljo, nas naredi samozavestne kot posameznike in krepi trdnost tekaške skupine. Vse več je tudi trenerjev, ki v tekaško vadbo vključujejo psihološke elemente kot del strategije za maksimalno pripravo tekaške rekreativke in rekreativca. Naši trenerji v klubu so naši motivatorji v ohranjanju tekaške volje. 

Trenerji so lahko avtoritarni, preveč demokratični ali kooperativni. Uspešen tekaški trener je kooperativen in spodbujevalen v smislu, da opozarja na napake v treningu in jih pomaga odpravljati. Karizmatičen trener pa postane vodja šele s stilom vodenja. 

Dolgoročno ob pogoju, da dovolj dolgo vztrajamo v nabiranju tekaške izkušnje, nas trener nauči vztrajnosti, kako vzdržati v tekaški motivaciji, kako menjati tekaške hitrosti tudi brez tekaške ure. Po več letih vztrajanja v tekaški skupinski in posamični izkušnji razvijemo natančen občutek za hitrost in ritem telesa. Vse to pa razvijemo z vzajemnim učenjem ter tako, da prisluhnemo sebi, trenerjevim besedam in bolj izkušenim tekačicam in tekačem, ki so pripravljeni z drugimi deliti tekaško izkušnjo.Objavljeno petek, 14.10.2016
 
 
  Avtor
doc. dr. Beno Arnejčič
  Nazaj na prvo stran
  Nazaj na kategorijo Motivacija
  Komentirajte članek (1)
  Objavite na Facebook
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju