Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Motivacija > Psihološka priprava na tek
Psihološka priprava na tek
Psihološka priprava na tek je vsaj tako pomembna kot fizična ali taktična priprava. Preden začnemo teči, si navadno postavimo enostavno vprašanje, zakaj želimo teči.
 
Psihološka priprava na tek je vsaj tako pomembna kot fizična ali taktična priprava. Preden začnemo teči, si navadno postavimo enostavno vprašanje, zakaj želimo teči. Naključna anketa v skupini tekačev nam razkrije naslednje odgovore: Tek mi pomeni prav vse, mi z zadihanim glasom pove eden od tekačev, spet drugi hiti, da mu tek pomeni sprostitev, ko ne misli na čas, ko mu je vseeno, kako se svet vrti. Obraz ene od tekaških kolegic žari, ko mi pravi, da je tek sprejela v svoj način življenja in ji pomeni zelo veliko. Teče dva- do trikrat na teden in si ne zna predstavljati, da bi živela brez teka. Zanjo je vodena vadba tisto pravo, sploh pa za začetnike, ker lahko samo tako varno napreduješ. Tek mi pomeni sproščanje, rekreacijo, sočasno pa tudi nekaj tekmovalnosti, ki zbuja druženje med kolegi, v mikrofon diktafona izjavlja naslednji veteran. Spet drugim pomeni rekreativni tek dopolnitev meditativne izkušnje, na primer naslednji tekaški kolegici, ki pravi, da se med tekom umakne v svojo notranjost, v svoj mirni svet tišine, po dolgem in napornem dnevu. Tekač v skupini jo z nasmehom na obrazu dopolni, ko pravi, da je tek najboljše sredstvo v boju proti stresu.
Motivacija je eden od najpomembnejših duševnih procesov (druga dva sta čustvovanje in zaznavanje). Je nekakšen notranji spodbujevalec vedenja, ki nas spodbudi in potiska k dejavnosti. Izvorna latinska beseda movere pomeni gibanje. Gibanje je naše življenje, pri čemer je motivacija tista, ki ohranja našo življenjsko energijo. Zato je motivacija izmuzljiva in strokovno težko opredeljiva beseda, za katero ni recepta. Vsak posameznik je svoj motivator, potrebuje pa vzornika. Če se odločimo za fizično vadbo teka, motivacijo potrebujemo, da začnemo teči in – predvsem – da vztrajamo oziroma vzdržimo v fizičnem treningu.

Veliko ljudi ve, česa nočejo. Toda le malo jih ve, kaj hočejo. Tek je individualni, pa tudi skupinski šport. Razvija in okrepi voljo za vzdržljivost v skupinskem gibanju. Na našo motivacijo vplivajo drugi posamezniki s svojimi zgledi, ki nas vlečejo in pogosto potegnejo v podobno dejavnost. Za začetek naše tekaške motivacije je potrebna aktivacija, in sicer kakor neke vrste aktivnost posameznika od popolnega mirovanja do maksimalne stopnje gibanja. Nekateri ljudje imajo radi hojo ali zmerni tek preprosto zato, ker jih napolni z občutki veselja in notranjega miru. Uspeh v rekreativnem teku je odvisen od motivacije in volje športnika. Visoka stopnja posameznikove motivacije zato zahteva vzdržati v programih fizične vadbe in aktivnosti, ki nam jih predpiše skupinski trener teka. Naši motivi so izjemno dinamični, to v praksi pomeni, da si na eni strani nasprotujejo, na drugi pa so usklajeni. Tek nas naredi osebnostno in družbeno privlačne za druge ljudi. Tako preženemo vire ljubosumja in nezavednega nadzorovanja drugih in drugačnih. Tudi zato tek razvedri našega duha ter okrepi dušo in telo.


Objavljeno petek, 5.8.2016
 
 
  Avtor
doc. dr. Beno Arnejčič
  Nazaj na prvo stran
  Nazaj na kategorijo Motivacija
  Komentirajte članek (1)
  Objavite na Facebook
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju