Tek.si | Forum | Ponudba | Sodeluj
 
Gost
 
 
Prva stran > Trening > Kako najhitreje do cilja - 3.del
Kako najhitreje do cilja - 3.del
Uspešnost tekača je odvisna od njegove telesne in psihične pripravljenosti ter učinkovitosti njegove tehnike teka, poleg tega pa tudi od modrosti ravnanja na tekmovanju ali taktične učinkovitosti. Načrt pitja med tekom in zaključek.
 

Načrt pitja med tekom

Nevarnost dehidracije, vzdrževanje elektrolitskega ravnovesja in oskrba z energijo so trije najpomembnejši razlogi, ki govorijo o nujnosti pitja med dolgotrajnim tekom, še zlasti pri višjih temperaturah. Spomnimo le na najpomembnejša ravnanja, s katerimi boste prav gotovo pripomogli k uspešnejšemu nastopu.

Kdaj in koliko piti?

Za dobro hidracijo organizma poskrbite že v dnevih pred tekmovalnim nastopom. Zagotovite ustrezen vnos tekočine (1,5–2 litra na dan, ob vročem vremenu tudi več). Za primerno hidriranje telesa poskrbite tudi na dan tekmovanja; pred ogrevanjem za tekmovalni nastop popijte 4–5 dl izotonične pijače (pred daljšimi razdaljami tej pijači dodajte nekoliko soli). Tudi pred startom si privoščite požirek tekočine. Med tekom, ki traja več kot uro, stanje tekočin v organizmu vzdržujte z od 1,5- do 2-decilitrskimi odmerki športnega napitka vsakih 20–25 minut (ne čakajte na občutek žeje, vsako uro napora popijte 4–6 dl izotonične tekočine). Uradne okrepčevalnice in postaje z vodo, ki jih običajno zagotavljajo organizatorji večjih tekaških prireditev, so na vsakih 2–3 km, kar pomeni, da imate tovrstno oskrbo zagotovljeno. Le izkoristiti jo morate. 

Kakšen napitek je najprimernejši?

Odvisno od dolžine tekmovalne razdalje in tudi od vremenskih okoliščin. V običajnih okoliščinah je najprimernejša izotonična pijača: 3–4 g NaCl + 4–8 % (4–8 g/100 mL).

Pri visokih temperaturah in za daljše razdalje bo primernejša hipotonična pijača – manj sladka (izotonično razredčite z več vode in dodajte malo soli). Napitek naj bo hladen.
Ne držite se svoje načrtovane hitrosti teka kot pijanec plota!

Tudi ko ste zelo dobro pripravljeni, samozavestni in zato odločeni teči svoj osebni rekord, se vam lahko prav na tekmi zgodi kaj nepredvidljivega: težke in trde noge, slabosti in različne bolečine, padec in morebitna manjša poškodba itd.

Ne postanite panični. Tudi v takih primerih poskusite teči skoncentrirano in dosegati predvidene vmesne čase. Tekač mora znati tudi potrpeti ter prenašati utrujenost in bolečine. Vzpodbujajte se! Ob pozitivnih mislih bo kriza zelo verjetno minila.

Toda ko vaša vztrajnost nikakor ne obrodi sadov, je smiselno cilje prilagoditi stanju. Ne poskušajte biti heroj za vsako ceno, še zlasti ne za ceno zdravja. Poslušajte svoje telo in modro ravnajte.

Tudi nepredvidene zunanje okoliščine (močan veter, nenavadno visoka ali nizka temperatura, vlaga, na katero nismo pripravljeni) lahko močno spremenijo vaše prvotne načrte.Objavljeno ponedeljek, 15.8.2016
 
 
  Avtor
prof. dr. Branko Škof
  Nazaj na prvo stran
  Nazaj na kategorijo Trening
  Komentirajte članek (1)
  Objavite na Facebook
 
 
Informacije o nas
Kontakt
Pravno obvestilo
Prijavnica za članstvo
Prijavnica za programe
Tek.si na Facebooku
Tek.si na Twitterju